Anasayfa > Gümüş Diş > Günmerkezlilik Ve Yermerkezlilik – THE HELIOCENTRIC AND GEOCENTRIC

Günmerkezlilik Ve Yermerkezlilik – THE HELIOCENTRIC AND GEOCENTRIC

eğer dışarıdan Güneş sistemimize bakılırsa nasıl görünür? merkezi neresidir ve ya merkezi varmıdır ?

eski çağlardan beri bu sorular insanın aklına gelip ve onu çözmeye çalışmıştır ancak son bir kaç yüzyıldan evvel bunun cevabını bilen pek çok insan yoktu.

16. ve 17. yüzyıllarda Copernicus, Galileo ve Kepler tarafından savunulunca en temel tartışma konularından biri haline gelmişti. ancak Nasa’nın dediğine dayanarak ilk olarak milattan 300 sene evvel Sisamlı Aristarkus tarafından bulunmuştur.

çıplak gözle (teleskopsuz) 7 gezegen bulmuşlardı eski çağlarda yaşayan insanlar. sadece yunanlar değil bunun kanıtları çoğu diğer medeniyetlerde görünüyor. onlarda bizim gibi meraklı olup gök yüzünü incelerlemiş. deniz de yollarını bulmak için. hangi sezonda olmalarını bilmek için.  haftanın ve ayların ismini tanrıların ismini koyup gökteki ışık kaynaklarını izlerlermiş.

3.32

GEOCENTRIC

şimdi dönelim asıl mevzumuza: yermerkezli sistem de yukarıdaki GİF gösterdiği gibi sagdaki kısım: her gezegen hem merkezi bir dönüş yapıp hem kendi çevresinde dairesel hareketler sağlamak zorundadır. bunun nedeni de mars gibi gezegenlerin bazen yıldızların önüne geçip bazen geri geri gidip saygıdan onlara yol vermesinden di. tabi bizim zamandaki bilgilerle bu geriye gitmenin saygıdan olmadığını ancak bu sistemin yani yermezkeliğinin yanlış bir sistem olduğunu bilmekteyiz.

HELIOCENTRIC

yukarıdaki GİF Soldaki hareketse güneşmerkezliğini  basit bir şekilde modellemiş. 3 boyutlu olmasada anlamak için yeterli olabilir bizim için. marsın ve diğer gezegenlerin de bazen önde bazen arkada olmakları hız ve yörüngesi yüzünden olduğunu artık anlayabiliyoruz. bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz daha komplike ve daha doğru bir modellemeler bulabilirsiniz, google amcadan sormanız yeterlidir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.