Bugün biraz eğlence vakti!
“Bir kitaptan bahsederken nasıl eğlenebiliriz?” diye aklınızdan geçen soruları duyar gibiyim… Fakat inanın, şimdi bahsedeceğim bu kitabı, daha doğrusu yazarı, okurken de anlatırken de oldukça eğleniyorum ve her defasında iyi ki okumuşum diyorum.
Bugün ki yazarımız değerli öğretim görevlisi, araştırmacı, yazar, öğrencilerinin kıymetlisi Sn. Sargun Ali TONT! Birçok akademik yayını bulunan Tont, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Işık Üniversitesi gibi okullarda ders vermiştir. Kendisini araştırdığımızda görüyoruz ki, öğrencilerinin tamamı tarafından hayran kalınan, sevgi dolu örnek bir eğitmendir…
“Solucanlara Piyano Çalan Adam” kitabıyla tanıdım kendisini. Tanıdım diyorum, çünkü anlatımında öylesine derin bir samimiyet var ki, okuyan herkes kendisi hakkında anında fikir edinebilir. Kitabımız “bilim ve bilimcilerin dünyasında gezintiler” etiketiyle karşımıza çıkıyor. İçeriğinde ise birçok bilim adamının ilgi çekici çalışmaları oldukça mizahi bir bakış açısıyla karşımıza çıkıyor. İşte eğlence de bu noktada başlıyor zaten.
Kitap insanları eğlendirmek amacıyla yazılmamıştır elbette. Değerli hocamız, kendi deneyimlerinden verdiği örneklerle konuları birbirine öyle güzel bağlıyor ki, ortaya gerçeklerin eğlenceli yanı çıkıyor. Zaten bilmelisiniz ki, şu hayatta insanı gülümseten şeyler ancak gerçek olanlardır…
Solucanlara Piyano Çalan Adam’ı okurken, hem eğlenecek hem öğreneceksiniz. Konunun bilim ya da bilimcilerle ilgili olması bu kitabın tamamen bilimle alakalı olduğu olgusunu oluşturmasın sizde. Bu kitap hayatla ilgili. Örneğin; bundan 6 yıl önce kitabı ilk okumaya başladığımda, ilk diyorum çünkü zaman zaman tekrardan okuduğum kitaplardandır, doğa yürüyüşlerimi yaparken ne kadar çok şey kaçırdığımın farkına vardım. Sargun Hoca, doğada yürürken doğayı dinleyin diyordu. “Aklınızda o gün yaşadıklarınız, ya da daha önce yaşadıklarınızla ilgili kargaşaları devam ettirmek için yürüyüş yapmanın kime ne faydası var?” diye soruyordu. Bir yandan da, Beethoven’ın 5. Senfonisi’ni dinlemeye giden hocamız, dünyaca ünlü bu parça için şöyle tepki veriyor: Hani şu “Dit-dit-dit-daaaah” diye başlayan senfoni diyor….
Kitapta doğa yürüyüşlerinden Aldo Leopold’a, kamp kurmaktan Charles Darwin’e kadar birçok bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ve bu bilgilere ulaşırken geçmiş olduğunuz yollarda yüzünüzün her zaman gülümseyeceğinin sizlere garanti edebilirim.
Aslında kitapla ilgili anlatmak istediğim çok şey var. Fakat farkında mısınız kitabı anlatmaya çalışırken dahi konu bir şekilde hocamıza bağlanıyor. Kendisini şahsen tanımıyorum, ama enerjisi öyle yoğun ve yüksek ki, bir kitaptan ya da kısa bir yazıdan ona karşı sevgi duymaya başlamış bulunmaktayım. Okurken keyif aldığım bu kitabı kütüphanenizde bulundurmanızı, hatta canınız sıkkın olduğunda açıp biraz okumanızı tavsiye ederim. İnanın, gününüzü güzelleştirecek birçok şey bulabilirsiniz bu kitapta…
Keyifli okumalar…