Gün geçtikce hayatımız daha’da çok digitallaşip, yazı yazabilmenin önemi artıyor. Bu mevzu özellikle profesyonel yazar olmayanlar için geçerli.
Eğer sizde ofis’te çalşıp mail veya msj ile iletişim kuranlardansanız, sizin başarınız, iş hayatınız, ilişkiniz için yazı yazabilmenin önemini biliyorsunuz.
Burada sizin için hazırlanmış olan 10 maddeyi yazılarınızı zenginleştirmeye kullanabililrsiniz:
- Sıkıcı olan yerleri atın.
“İnsanların atlayacak olan kısımları çıkarmaya çalışırım.” Elmore Leonard
Eğer sizde şahsi günlük yazarmış gibi kendiniz için yazmıyorsanız okuyucular sizin için de önemlidir. o zaman gereksiz cümleler ve yazılar bir işe yaramaz ve kimsenin okumayacağı bir şey yazmak doğru olamaz.
2. Gereksiz kelimeleri silin.
“çok” kelimesi yerine “lanet olsun” yazın, böylece sizin editörünüz onu siler ve yazınız gerektiği gibi olur. Mark twain
Eskiden “gerçekten” , ” aslında”, “son derece” gibi kelimeleri kullanmak yazımı güçlü ediyor diye düşünürdüm. ama etmiyor. sadece boşuna trafik yapıyor yazınızda. onları arkanıza bakmadan kesip atın.
3. Tutkuyla yazın
“kalbinizin nefesiyle kağıdı doldurun” William Wordsworth
Bunu bilmek zor değil. kendiniz kendi yazınızla heyecanlanmıyorsanız başkası da heyecanlanmaz.
4. Görselleştirin
“ayın parlak olduğunu bana söyleme. bana ışığın ışıltısını kırılmış cam üzerinde göster” Anton Chekhov
Bir şey belirtmek kolay. herkes bunu yapabilir. ama dikkat çekmek istiyorsanız benzetmeler, metaforlar ve canlı görüntüler güçlü bir duygusal etki yaratır.
5. Az ve Öz
“güçlü yazı kısa olur” William Strunk Jr.
Belki son teslim tarihin’den önceki son gece ve 10 sayfayı doldurmak zorundasınız, çoğu kişi uzun süzgün yazılar daha iyi diye düşünür. kısa yazı ile sade bir şekilde kendini anlatmak daha zor ve daha etkilidir .
6.Aşk için yapın
“para almadan yazın, birisi size para teklif edene kadar” Mark Twain
Yeni başlayınca nerden başlamaya karar vermek zordur. öylesine sadece yazmaya başlayın. Blog yazmak iyi bir başlangıç olabilir ve geri dönüşünü kontrol edebilmek, blog yazmanın yararlarından birisi.
7.Eleştiri ile gelişmeye çalışın
“red edilmeyi öğrenip, kabul edilmeyi reddetmeyi öğrenmelisin” Ray Bradbury
Yazı yazmak kendini bilinmeyen ketan tarakçısında sınamak gibidir. hakaretleri ve güvensizlikleri övgüye çevirmeyi öğrenin.
8.Her zaman yazın
“miktar kaliteyi üretir. eğer sadece bir kaç şey yazıyorsanız ölüme mahkümsun” Ray Bradbury
Eğer kendini yazar olarak tanımlamak istiyorsan her boş vaktinde yazman gerekiyor. öyle yapmazsan hiç bir şey yapamazsın.
9.Bildiğin yada bilmek istediğin mevzuyla ilgili yaz
“okuduğun kadar yazmakla da oğren” Lord Acton
yazı yazmak güvenli ve otoritedir. uzmanlık alanınla ilgili yazmak mantıklı. eğer uzmanlık alanın yoksa bile okumak ve yazmakla bunu elde edip kendini gösterebilirsin.
10.Benzersiz ve tahmin edilemeyecek birisi ol
“Ben başarılarımı En iyi tavsiyeleri dinleyip ve onların tam tersini yapmaya borçluyum” ~G.K. Chesterton
“tutarlılık yaratıcılığın son sığınacağı yerdir” Oscar Wilde
Neyin işe yaradığını bilmek biryere kadar sizi götürür. ama yeni tecrübeler ve yeni kendinize özgü yolları seçin, sizin eleştirilmenize sebep olsa bile. Öne doğru gitmezseniz arkada kalırsınız.
One thought on “Başarılı Yazı Yazmanın 10 Gerekli Maddesi”