Anasayfa > Edebiyat > Okunması Gereken On Kitap NO#10 Sunay Akın: Bir Çift Ayakkabı

Okunması Gereken On Kitap NO#10 Sunay Akın: Bir Çift Ayakkabı

Okunması gereken kitaplar denilince akla dünya klasikleri serisi ve birkaç dünyaca ünlü modern dönem edebiyatı yazarları gelmektedir doğal olarak. Fakat Türk Edebiyatı’nı incelediğimizde Sunay Akın, Hasan Ali Toptaş, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Yaşar Kemal ve daha saymak istediğim birçok muhteşem yazarın da dünya sıralamasına girmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sunay Akın adını duyduğum anda aklımdan Antik Acılar’dan tutun da Hayal Kahramanları‘na kadar birçok eseri geçmesine rağmen, sizlerle Bir Çift Ayakkabı adlı eserini paylaşmak istedim. Kendimce “Harika Adam” olarak nitelendirdiğim değerli yazarın hangi eserini anlatmış olmamda açıkçası benim için çok fark bulunmamakta. Edebiyatı, dil yapısı, kurgusu, felsefesi… neredeyse her şeyiyle kendisine hayranım çünkü…

Ancak, Bir Çift Ayakkabı’dan bahsetmek istememin sebepleri de var tabii ki. Sunay Akın bu eserinde Aşık Veysel’den Van Gogh’a, Uzun Ömer’den Kül Kedisi’ne kadar ayakkabılarla anısı olan kim varsa bir araya getirmiş. Daha eserin başında sorduğu soru ile şöyle bir durup düşünmenizi sağlıyor yazar:

“Şair burada ne demek istemiş?”

İçinde 37 adet tarihi hikaye bulunan Bir Çift Ayakkabı’da yazarın ilk hikayesi, ilk cümlesi “Neden böyle bir soru ile başladı?” diye düşündüm. Sonuçta birbirinden bağımsız 37 hikayeyi anlatmaya hangi birinden başladığınız çok da önemli değildir, ya da önemli olmadığı sanılır!

Kısa bir düşünce dalışının ve birkaç satır daha okumamın ardından kitapla ilgili kararlarımı vermiştim. Okurken çok düşünecek, çok araştıracak, çok şaşıracak, daha doğrusu yaşayacağım her duyguyu çokça yaşayacaktım. Nitekim öyle de oldu. İçinde bildiğiniz birkaç hikaye olabilir. Fakat eminim ki boyacı sandıklarının gerçek önemini, tarihini daha önce duyan çok yoktur aramızda. Sait Faik Abasıyanık’ın eserlerinde bahsi geçen Uzun Ömer’in, sırf boyu uzun olduğu için yaşadığı zorlukları da çoğumuz duymamışızdır sanırım…

Yahut 60’lı yılların karikatüristi olan Sezgin Burak’ın “Tarkan” efsanesinin gizli kalmış yüzünü Bir Çift Ayakkabı’dan öğrenebiliriz. Sezgin Burak İtalya’da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışması’nda iki kez birinci olmuştur. Başarılı karikatüristin daha ilkokul yıllarında çizdiği resimlerinin de yayınlanmış olduğu Doğan Kardeş dergisinin hikayesini de Sunay Akın’dan dinliyoruz… Derginin adının neden Doğan Kardeş olduğunu,, bir karikatür dergisinin adının her anıldığında kimilerine neden acı verdiğini bizlere Bir Çift Ayakkabı’da açıklıyor değerli yazar…

Sunay Akın tartışmasız başarılı bir yazardır. Fakat iyi yazar mı kötü yazar mı, o okurun takdiri. Bir Çift Ayakkabı bir tarih, kültür ve edebiyat eseridir. Okurken öğreneceğiniz ve öğrendiğiniz için keyif duyacağınız birçok bilgiyi sadece 184 sayfada barındırmaktadır.

Teşekkürler Sunay Akın, kısacık sayfalarda engin bir bilgi denizine bizi davet ettiğin ve kıyılarda kalmış insanların hayatlarını hatırlattığın için…

Keyifli okumalar…

 

bamboo
Nihilist. Kimya mühendisliğini bitirip, oyunculukta keşif edilmiş olsa da biyografisini doldurmamaya ısrarcı birisi..
https://gumusdis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.