Anasayfa > Edebiyat > Okunması Gereken Kitaplar NO#12 Homodeus- Yarının Kısa Bir Tarihi

Okunması Gereken Kitaplar NO#12 Homodeus- Yarının Kısa Bir Tarihi

Harari’nin bir önceki kitabı olan “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” ile adını dünyaya hızla duyurmuş olması boşa değil! İkinci kitabı “Homodeus- Yarının Kısa Bir Tarihi” ile kendini dünyamıza bir kez daha kanıtlayan Harari’ye şükranlarımı sunmak niyetiyle sanal alemden kozmik aleme yayılacak olan yayınımı an itibariyle yayınlıyorum…

Homodeus’da öncelikle kısmen geçmişe dönerek insanlığın gelişim evresini inceliyoruz. Aşı bulunmadan önce ölüm seviyesi, açlık sınırı, siyasilerin dünyamıza olan etkileri ve daha birçok konuyu basit ve akıcı bir dille ele alarak ön bilgi edinme fırsatını buluyoruz. Sadece bu konular dahi başka bir kitabın bütünü olabilirken, Homodeus için sadece bir başlangıç.

Henüz okumamış olanlar için şunu belirtmek istiyorum: kitap anlaşılır ve akıcı bir dile sahip. Ancak elinizde bir roman tutmuyorsunuz. Satır satır okuyarak ve sayfaları öylece çevirerek okuyacağınız bir kitap hiç değil. Belki okuduğunuz sayfa üzerinde dakikalar, saatler, belki de günler geçirmek isteyebilirsiniz. Dolu dizgin düşüncelere kapılmak, hayatınızın akışında bu düşüncelerin yerini izlemek size keyif verebilir.

Yazımın başında da belirtmek istediğim gibi, bu yazıyı sadece tarihin bir parçası olan kişiliğime hizmet etmek için, okurdan esirgenmeyen engin bilgilere olan minnettarlığım için yayınlıyorum. Çünkü Yuval Norah Harari’nin teknolojimizdeki gelişmeler niteliğinde değindiği konular gereği, siber alan artık gerçek alan olma yolunda ilerliyor.

Ne yazık ki ülkemiz hala silah terörü, doğal kaynaklar gibi konular üzerinde çok vakit harcıyor. Şunu belirtmeliyim ki, ülkemizin ne kadar geliştiğini savunsak da, büyüyen müteahhitlik sistemimizle birlikte teknolojik açıdan bakıldığında, Harari’nin araştırmaları doğrultusunda ülke olarak dünyanın en kullanışlı piyonuyuz. Yine kitabı ele aldığımızda, son günlerde haber servislerimizi oyalayan ABD/Çin ilişkilerindeki silah tartışmaları da aslında dünyanın geri kalanına verilen bir göz dağı olabilir. Sanal ortamda büyük güce sahip olan iki devlet arasında muhtemelen gerçekleşecek olan çeşitli siber saldırılar söz konusu olabilir. Buradaki iyi haber şu ki, bu durumda ellerindeki nükleer silahlar son çare olacaktır.

Kitap özeti okuyacağınızı mı düşünmüştünüz? Evet, aslında şu an kitabı özetliyorum. Geleceğimizin tamamen teknolojiyle birleştiğine dair büyük ipuçları mevcut. Homodeus, bu ipuçlarını muntazam bir çalışma süreci sonucu ortaya çıkarmış ve okuyucuya herhangi bir yönlendirme olmaksızın söz sahibi olma yetkisi kazandırmış, gelecek nesillere bir tarihi eser olma niteliğindedir.

Kitabın algı yönetimini etkilememesi sebebiyle, sona geldiğinizde sahip olduğunuz onca bilgiyle kendinizi suyun içinde askıda kalmış hissedebilirsiniz. Homodeus’a göre gezegenimizde nefes alırsak mı boğuluruz, yoksa nefesimizi tutarsak mı, ben hala çözemedim.

bamboo
Nihilist. Kimya mühendisliğini bitirip, oyunculukta keşif edilmiş olsa da biyografisini doldurmamaya ısrarcı birisi..
https://gumusdis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.