#Max weber Modern antipozitivistik #sosyoloji incelemesinin babası olduğu düşünülür. Bürokrasi üzerine çalışmalarıylada tanınır. Bu araştırmalarda bürokrasiyi iyi/kötü bir sistem olarak tanıtıp onu önermek amacıyla değil de büyük ornagizasyonlar veya devletleri inceleyebilmek için bir araştırma modelini bulup geliştirmeye çalışmış. Bu modeli özetlemek istersek:
Görevlerin bölünmesi ve uzmanlaştırılması
Yetki ve güç yapısının hiyerarşisi
ilkeler ve kanunların şekillenmesi ve hakimiyetin gayri-şahsi olabilmesi
Organizasyonun yönetimi ve mülkiyetinin ayılması
İstihdamlar yetenek ve bilgi üzerinden olsun (en iyi olan seçilsin)
alınmış kararlar veya yapılmış işlerin hepsi depolansın.
sabit bir nizam olup, basamakların belli olması ve ödüllendirme sistemin oluşması hepsi bu modele dahildi.
şimdi ise “Ama”lara gelelim. kağıt işleri prosedörler #Kafka‘nın yazdığı gibi. sırada beklemeler. sabah 9 akşam 5 işçileri. Hepsi bu modelin doğru işlenmemesi yüzünden oluşmakta. örneğin mali ve idari rüşvetler, torpille işe girmeler, Biz imza/mühür almak için saatlerce veya günlerce dolaşmak. Okullarda gelecek’te işine yaramayacak bir dersleri ile uğraşmak. Ortadoğu ülkelerinde daha çok görünse bile batı ülkelerinde’de farklı bir şekilde devam etmektedir.
Uzağa gitmeden kendi hikayemi anlatayım, konu ülkemiz #ingiltere, bir kaç sene önce başvuru yaptığım üniversitelerden birisi diplomamın çevirisini istemişti. ben’de ingilizce iyi olduğu için kendim dosyaları çevirip göndermiş oldum. Ama yeminli mütercim imzalı ve kaşeli olması gerektiğini söylediler. O zamanlar hala istanbuldaydım ve çevirdiğim dosyaları mütercime götürüp originalını göstermeden 15 tl verip imza ve kaşe yaptırdım.. tabi başvurum kabul olundu ve bu sene bitirme Tezimi hazırlıyorum.
yani sistem oturmuş ve uygulanıyor ama önemsiz bir şekilde sadece olsun diye yapılıyor. kağıtlar kalemler ve zamanlar boşuna harcanıyor. Paralar boşuna gidiyor, sahtekarlık yapmak isteyen zaten yapıyor.
Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum..